Skjærevæske er et flytende verktøy

Skjærevæske – et nødvendig onde?

Mange maskineringsbedrifter har sett på skjærevæske som noe man bare fyller på for å få maskinen til å fungere. Men visste du at du med riktig skjærevæske også kan øke produksjonseffektiviteten drastisk?

Vi fikk tilbakemelding fra en av våre kunder som testet ut flere forskjellige væsker. Han freste Inconel med et konkurrerende væske-merke som gav en standtid på én fres per ferdig maskinerte produkt. Med riktig skjærevæske tilpasset maskin og bruk, økte vi dette til 20 ferdig maskinerte produkter pr freseverktøy brukt.

Det er med andre ord riktig som vår leverandør STRUB sier; Skjærevæske er et flytende verktøy.

Skjærevæske er 40 %, men 60 % er oppfølging

Skjærevæske er ikke bare skjærevæske. Det er en rekke ting som kan gå galt hvis væsken ikke har riktig konsentrasjon og PH-verdi.

Vi i Meidell ønsket å lage en løsning som gjorde det lettere for både oss og kundene våre å måle og følge opp skjærevæsken, slik at vi enkelt kunne oppdage avvik og veilede og bistå våre kunder.

Med på kjøpet får du som kunde økt innsikt og forståelse for betydningen av væske-kvaliteten.

Enkelt måleverktøy for skjærevæske

En skjærevæske består i de fleste tilfeller av vann og olje, altså en oljeemulsjon. I væsken dannes det enkelt bakterier og et slikt bakterieangrep vil være negativt for ytelsen. PH-verdien bør overvåkes og ligge i riktig intervall, og om denne synker er det en indikasjon på at noe er feil. Vann fordamper med tiden og konsentrasjon må være riktig for væsken kan gjøre jobben sin.

Med et refraktometer og PH-strips kan du enkelt måle skjærevæsken din i jevnlige intervaller. Du måler konsentrasjon og PH, og legger enkelt denne informasjonen inn i appen. Om du ønsker det kan du også legge ved en kommentar og et bilde, eller annen ekstra informasjon som kan være nyttig.

Disse dataene oppdateres så direkte i vårt overvåkningssystem, og om vi ser at PHen er for lav eller konsentrasjonen er feil, tar vi kontakt med deg og veileder deg over telefonen.

Enkel i bruk og med nyttige data

For deg som maskineier er det tre enkle steg som må følges; måle konsentrasjon med refraktometer, måle PH-verdi med enkle strips, og til sist legge disse målingene inn i appen. Vi overvåker i sanntid, og har også tilgang til hele historikken som gjør at vi raskt kan se mønstre og avvik.

I appen kan du se alle dine målinger. Med tiden vil du enkelt kunne oppdage mønstre og se hvordan væsken oppfører seg. Kanskje du må fylle på oftere, eller konsentrasjonen er feil?

Den dyreste skjærevæsken på markedet vil ikke være god nok uten oppfølging, og det er dette vi vil unngå.

Ønsker du utstyr og tilgang til appen? Kontakt Meidell i dag for informasjon rundt hvordan det fungerer.

Systemet ble kjøpt opp av produsenten STRUB

Etter at vi selv kom opp med ideen om et enkelt system for overvåking av skjærevæske og  deretter fikk utviklet dette systemet for egen regning, la vi det frem for vår sveitsiske leverandør STRUB.

De omfavnet systemet, kjøpte det og videreutviklet det. Systemet brukes i dag over hele verden og det kan også brukes som et oppslagsverk.

Alle maskiner, typer væsker og utfordringer lagres slik at man kan søke opp materialer og maskin, og få opp de væsketypene som egner seg best.

Slik overvåker du skjærevæsken på best måte

Det første steget er å finne skjærevæsken som passer dine materialer og din maskin. Meidell kan rådgi deg rundt hvilken væske og konsentrasjon som passer best for ditt bruk. Vi anbefaler alle våre kunder å måle væsken hver uke, og føre inn informasjonen i appen.

Om det går for lang tid mellom sjekk og vedlikehold av væsken, kan dette føre til store konsekvenser. Sjekk heller en gang for mye, og ha full kontroll, enn å kjøre til maskinen går tom og alarmen går.

Har du ikke testet vårt system for oppfølging av skjærevæske? Kontakt oss i Meidell i dag, og vi hjelper deg videre.